Atopie je nepříjemný problém, ale lze ji zmírnit vhodnou stravou

1. 2. 2018 | Tomáš Bederka | KRÁSA sdílet tweet pin

Máte pocit, že se termín atopická dermatitida skloňuje čím dál častěji? Je to tak, a bude hůř, protože tímto nepříjemným multifaktoriálním onemocněním dnes trpí mnohem více lidí než v minulosti. V Evropě se momentálně počet atopiků pohybuje kolem 30 – 40 % a za posledních 20 let se číslo zdvojnásobilo. Takže je pravděpodobné, že se se alergickými reakcemi, ekzémem, svěděním a dalšími projevy potýkáte i vy, případně někdo z vašeho blízkého okolí.

 

Atopie bohužel nelze zcela vyléčit, a to ani navzdory možnostem moderní medicíny. Onemocnění však způsobují různé faktory, kterým by se měli atopici vyhýbat – právě tímto způsobem lze minimalizovat projevy a žít relativně v klidu. Alfou a omegou je vhodná skladba jídelníčku, přesněji eliminace některých potravin. Zafungovat by měly následující formy dietoterapie.

Histaminová dieta

Histamin je hormon, který produkují především bílé krvinky a nervové buňky. Jeho nadměrné uvolnění může způsobit alergickou reakci, což pro atopika znamená jediné – měl by z jídelníčku vyřadit potraviny, v nichž je tento hormon obsažen. Konkrétně jde o jídla určená k dlouhodobé spotřebě, kvašená jídla, uzeniny, alkoholické nápoje, sýry, čokoládu a mnohé další pochoutky.

 

Lidé trpící atopickou dermatitidou by se měli snažit konzumovat co nejvíce čerstvých a nutričně bohatých potravin, a naopak se vyhýbat potravinám s vysokým obsahem histaminu.

Eliminační dieta

Tato forma diety je založena na stejném principu jako dieta histaminová. Rozdíl je v tom, že atopik z jídelníčku postupně vyřazuje všechny nevhodné potraviny, tedy nejen ty, které mají vysoký obsah histaminu.

 

Eliminace potravin probíhá průběžně. Podstatou je sledování stavu pokožky a její reakce na různé druhy potravin. Atopici velmi často upouštějí od mléčných výrobků a potravin s obsahem lepku.

 

Pokud se vám zdá, že život atopika není tak úplně jednoduchý, protože se musí vyhýbat celé řadě potravin, máte pravdu. Ale vyřazování má i světlou stránku, neboť se v zásadě týká toho nezdravého. Člověk s atopickým ekzémem je na tom v konečném důsledku lépe než lidé, kteří si pro něj nevhodné potraviny dopřávají.

 

Protizánětlivá dieta

Vyhýbání se potravinám je pouhou polovinou cesty za zmírněním projevů atopické dermatitidy. Tou druhou je konzumace potravin s protizánětlivými účinky a bohatými nutričními hodnotami.

 

K osvědčeným potravinám, které podporují boj organismu se záněty, patří například borůvky, maliny, hrozny a další bobulové ovoce. Dále pak ořechy a semena s obsahem esenciálních mastných kyselin a vitamínu E. A když do jídelníčku zařadíte tučné mořské ryby, také neuděláte chybu.

 

A kterou z výše uvedených diet zvolit? V boji s projevy atopické dermatitidy je nejúčinnější kombinace všech tří variant. Atopik by zároveň neměl podceňovat význam kvalitních kosmetických přípravků, které mohou přinést celkovou úlevu.

sdílet tweet pin